#124 Keramiikkataiteilija Eva Spoof ei dreijaa krääsää

eva spoof udumbara luovia podcast

Eva Spoof

Tässä jaksossa tapaat keramiikkataiteilija Eva Spoofin, jonka pitkä kokemus tarjoaa näköalan käsityöläisyrittäjän uraan. Puhumme koulutuksen ja työkokemuksen merkityksestä, inspiraatiosta ja intohimosta. Evan näkemykset arvoväritteisestä työstä ja turhan krääsän työstämisestä rohkaisevat kuuntelemaan omia arvojaan ja työskentelemään niiden toteutumiseksi - mitä ikinä ne sitten ovatkaan. Jaksossa puhutaan myös suoraan sivutoimisesta yrittäjyydestä ja taloushuolista. Hinnoittelun taitojakin vilautellaan. Evan studio Helsingin Kalliossa on nimetty udumbara-kukan mukaan, ja se symboloi buddhalaisessa filosofiassa huolettomuutta - tuo sama huolettomuus kehystää myös keskusteluani Evan kanssa.

Kuka Eva Spoof?

Eva Spoof on tehnyt keramiikkaa kolmen vuosikymmenen ajan. Nykyään hän tekee “ekologisempaa keramiikkaa” eli hän käyttää töissään suomalaista raaka-ainetta. “Suomessa minut tunnetaan varmasti parhaiten kukkaruukuistani”, Eva kertoo. Hän aloitti kuitenkin tekemällä keittiötarvikkeita. Eva perusti yrityksensä jo vuonna 1994, jolloin hän valmisti keittiön käyttötavaroita. Mutta tähtäsikö hän lapsesta asti keramiikkataiteilijaksi? “Olin ehkä perheestäni vähiten akateeminen”, Eva naurahtaa. Hän on kerännyt kannuksia opiskelemalla keramiikkaa ympäri maailmaa aina Yhdysvaltoja myöten.

Seinä vastaan yrittäjyyttä

Evalle yrittäjyys ei ole ollut suora ja nousujohteinen viiva. “Olen ollut viimeiset 12 vuotta lentokentällä myyjänä. Tuli seinä vastaan. Taloudellinen tilanteeni oli aivan surkea”, hän kertoo. Eva menetti työn ilon, joka löytyi vasta palkkatöiden myötä. Nani kertoo jutelleensa menneen syksyn aikana useiden mentoroitaviensa kanssa siitä, miten hyvässä asemassa sivutoiminen yrittäjä on. “Se on tavallaan parasta, mitä taiteilijalle voi käydä. Taloudellinen turva voi mahdollistaa luovuuden”, hän toteaa. Eva komppaa ja toteaa, että ymmärrys siitä, kuinka pitkään työtä on tehtävä ennen kuin se alkaa maksaa takaisin, kestää pitkään. “Olen sitä mieltä, ettei starttiraha ole hyvä asia meidän alalla!” Eva sanoo.

Vain harva arvostaa laatua

“Minulle riittää se promille suomalaisista, jotka arvostavat laatua”, Eva aloittaa. “Ihmisiä kyllä kiinnostaa nykyään enemmän, mistä ruoka tai lampaanvilla tai savi ovat kotoisin.” Hän peräänkuuluttaakin sitä, ettei se riitä, että vaatii muita yrittäjiä muuttamaan tapojaan vaan on itsekin oltava siihen valmis. Nani toteaa, että ihmiset huomaavat sekä arvokkaan ja laadukkaan työn, mutta he huomaavat myös, jos tuotteesta puuttuu jotain eli se ei ole laadukas.

“Taidekäsityöläiset eivät ajattele sitä, että he ovat oikeastaan köyhiä vapaaehtoisesti myydessään tuotteitaan liian halvalla”, Eva sanoo. Hän kertoo hinnoittelevansa työnsä sen tulotason mukaan, mitä hän tienaa lentokentällä. Myöskään tarvetta tehdä keramiikkaa keramiikan tekemisen ilosta Evalla ei enää ole: “En halua tehdä keramiikkaa vain siksi, että haluan läträtä savella. Sitä olen tehnyt jo ihan tarpeeksi!”

Miksi juuri savi?

“Minulle erityisesti tämä Kultelan savi on todella juurruttava materiaali. Pidän siitä kosketuksesta tosi paljon”, Eva kertoo. Hän kertoo opiskelleensa ensin kuvataiteilijaksi, mutta vaihtoi keramiikkaan kuvitellen, että siitä saa leipänsä. “Ojasta allikkoon! Mutta siihen aikaan oli vielä ihmisiä, jotka elivät keramiikan teolla. Se oli aikaa ennen Ikeaa”, Eva toteaa.

Normaali työpäivä

Eva kertoo tekevänsä savet ja pajan valmiiksi, jotta voi seuraavana päivänä vain hypätä dreijalle. “Tällä hetkellä minulla on kesken valaisinprojekti, jossa suunnittelen valaisimia. Teen aika vähän puurokulhoja ja sarjoja, mutta nyt joulun alla tehdään Lokalille Kansallissaliin ja Johanna Gullichsenille puurokulhoja”, Eva avaa arkeaan. Hän tekee lähinnä uniikkitöitä. Paljon aikaa kuluu myös suunnittelutöihin. Eva järjestää studiollaan myös kursseja.

Nani kysyy Evalta, kuinka pitkään hän voi olla flow-tilassa. “En mä ole täällä missään tiloissani”, Eva sanoo. “Mutta tykkään ideoiden kehittelystä ja prosessien miettimisestä. Ehkä se on mun flow-tila.” Hän toteaa ihmisten jakavan ideoitaan hänelle, mutta hän toteaa aina, ettei hänellä ole ollut ideoista pulaa. Jonkinlainen romantisoitu käsitys värittää Evan mielestä keramiikan tekemistä: “Ihmiset haluaisivat dreijata, mutta eivät halua pestä lattiaa.”

Jälleenmyynti keramiikka-alalla

Eva ei hae aktiivisesti jälleenmyyjiä tuotteilleen, sillä käsityön valmistaminen on kallista. Se on kannattavaa silloin, kun myy itse, jälleenmyynnillä se on vaikeaa. Evan töitä löytyy kuitenkin mm. Lapuan kankureista ja Lokalilta. “Teen yhteistyötä heidän kanssaan, koska ne ovat mielestäni niin hienoja yrityksiä”, hän sanoo.

Evan mielestä yksi suurimpia ongelmia Suomessa on kieroon mennyt hinnoittelu. “Taiteilijat ajattelevat, että hinta tarkoittaa palkkaa. Ongelma ei ole pelkästään kuluttajassa. Tämä on niin varakas maa, että täällä voi harrastaa ammatteja”, hän kertoo. Nani ilahtuu Evan kommentista, sillä Luovia-podcastin suosituimmat jaksot liittyvät hinnoitteluun. Eva täydentää pointtiaan vielä ekologisuuden vinkkelistä: “On epäekologista polttaa keramiikkaa, jos tuotteen myy omakustannehintaan.”

Harrastelija vai ammattilainen?

Mitkä ovat Evan mielestä suurimmat erot harrastelijan ja ammattilaisen välillä. “Suurin ero on mielestäni se, ettei harrastelijalla pysty tekemään sitä, mitä ammattilainen tekee. Eli tarvitaan oikeita kädentaitoja”, Eva miettii. Hänen mielestään Suomessa on paljon askartelualan yrityksiä, mutta Spoofin mielestä ne eroavat käsityöläisen pyörittämästä yrityksestä. Esimerkiksi ammattikeraamikon on tunnettava käyttämänsä raaka-aine. “Työssä ei ole sellaista syvyyttä.” Evan mielestä Suomi on täynnä köyhää harrastelijatason porukkaa. “Jos haluaa keraamikoksi, pitää tähdätä korkealle.” Eva itse rohkaisee lähtemään ulkomaille opiskelemaan.

Rohkaisun sanoja haaveilijoille

“Mene ensin töihin, joka myy muotoilua tai brändejä”, Eva aloittaa. Hän kertoo oppineensa ammatin harjoittamisesta eniten lentokentällä, jossa hän on tehnyt asiakaspalvelua ja myynyt luksusbrändejä. “Kestää oman aikansa, että alkaa ymmärtää, mitä kaikkea yrittäjyyteen kuuluu.”

Tutustu Evaan

Udumbara Pottery
Udumbara Facebookissa
Udumbara Instagramissa
Udumbara YouTubessa

Jakson runko

01:33 Johdanto jaksoon
02:23 Kuka on Eva Spoof ja mitä hän tekee?
04:03 Miten Evasta tuli keramiikkataiteilija?
09:00 Palkkatyöstä taloudellista turvaa taiteilijalle
12:24 Käsityönä vs. teollisesti valmistettu, mikä siinä maksaa?
15:06 Työn hinnoittelun tärkeys
17:19 Miksi Eva on valinnut saven ja keraamikon työn?
18:43 Millainen on Evan normaali työpäivä keramiikkataiteilijana?
19:56 Dreijauskursseilta oppia, rauhaa ja hyvää oloa
26:37 Ideasta taiteen toteutukseen
30:05 Kannattaako keramiikan jälleenmyynti? Miten arvo ja hinta kohtaavat?
35:15 Mistä Eva inspiroituu?
39:23 Hyvinvointiaan ei kannata uhrata yrittäjyydelle
43:47 Ammatti- ja harrastajakäsityöläisen eroavaisuuksia
46:30 Mistä Eva yrittäjänä unelmoi?
48:22 Mikä Evaa keramiikkataiteilijana pelottaa vai pelottaako mikään?
51:25 Vinkkejä keramiikka-alan yrittäjyydestä haaveilevalle
53:04 Mitä kirjaa Eva lukee parhaillaan?
56:18 Mistä Evan löytää netistä?

Jaksossa mainittiin

Kultelan savi
Johanna Gullichsen
Lokal
Lapuan kankurit
Kuvataiteilija Maija Toropainen
Kuvataiteilija Eeva Louhio
MaxMara
Minna Eväsoja: Shoshin - Aloittelijan mieli: Japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista (kirja)

Edellinen
Edellinen

#125 Kunnianhimo ei ole kirosana

Seuraava
Seuraava

#123 Hio asiakaskokemusta: Kuinka paljon pitää joustaa?