#120 Rockstrippari Irina Tundra valitsi esiintyvän taiteilijan elämän

Irina Tundra Kuva: Photolies

Tässä jaksossa tapaat rockstrippari Irina Tundran, joka on työskennellyt alalla 12 vuoden ajan. Irina kertoo esiintyvän taiteilijan arjesta oman työnsä kautta. Millaista on stripparin arki? Miksi hän valitsi erotiikka-alan? Mitä hän toivoo tulevaisuudeltaan? Keskustelemme muun muassa stereotypioista, työn suunnittelusta ja lapsuudesta. Vuonna 2019 Docendo julkaisi kirjan Irinasta. Christian Rönnbackan kirjoittama kirja avaa kuvin ja kertomuksin Irinan kurinalaista elämää, jossa työvälineenä toimii oma keho. Kirjan kuvat ovat Photolies-studion käsialaa.

Miten syntyi strippari ja glamour-malli Irina Tundra?

“Kaikki, mistä olin kiinnostunut, liittyi erotiikkaan tai alastomuuteen. Koen, että kaikki elämässäni on johtanut minua tähän”, Irina kertoo. Kun hän kiinnostui ompelusta, hänen käsistään syntyi mm. alusvaatteita ja fetissi-vaatteita. Kun hän luki tai piirsi sarjakuvia, ne olivat pojille suunnattuja, ja niissä esiintyi alastomuutta. Myöhemmin Irina päätyi vierailemaan strippiklubille asiakkaana. “Näin siellä stripteasea ja tankotanssia, ja se oli niin kaunista, ja halusin oppia sitä”

Irina ei koe kyllästyneensä työhönsä, vaikka vuosia stripparina on takana jo 12. “Päinvastoin, olen vasta päässyt alkuun! Ajanmyötä on tullut varmuus, ja nyt osaa käyttää eri tavalla luovuutta kuin alussa. Ennen saatoin tehdä, mitä haluan, mutta nyt pystyn miettimään tarkemmin, miltä esitykseni näyttää yleisölle.” Mutta mikä Irinaa kiinnostaa erityisesti työssään? Vastaus tulee kuin apteekkarin hyllyltä: “Strippauksessa ei ole rajoja!” Irina kertoo, että stripteasessa voi käyttää mitä musiikkia tahansa eikä vaatetustakaan ole ennalta määritelty. “Suomalaisessa strippauksessa on kuitenkin tapana, että jossain vaiheessa kaikki strategiset paikat näkyvät.”

Strippauksen trendit - onko niitä?

“Huomaan jonkun verran trendejä. Joskus tiettyjä biisejä käytetään paljon. Musiikkityyleissäkin on trendejä, mutta ne vaihtelevat ennemminkin klubien mukaan”, Irina aloittaa. “Joskus myös toivotaan rohkeampaa esiintymistä ja toisena aikana rauhallisemmat esitykset ovat suositumpia.” Rockstrippari pyrkii kuitenkin tekemään vain omaa juttuaan, vaikka kaikenlaista on tullut kokeiltua. “En edes tunnista tämänhetkisiä trendejä, koska keskityn omaan työhöni.” Kuten alalla kuin alalla, myös strippauksessa konkarit - kuten Irina - ovat trendsettereitä.

Irina kertoo stripteasen muuttuneen pelkästään hänen uransa aikana. Vielä 12 vuotta sitten tanssija kiipesi lavalle, musiikki soi ja vaatteet vähenivät. Nykyään esitykset ovat isompia kokonaisuuksia, ja ne saattavat sisältää tarinallisuutta. Jaksossa Nani ja Irina pohtivat, että yleisöstä tulee yhä laatutietoisempaa mitä enemmän tarjontaa on.

Rockstrippari erottuu joukosta

Henkilöbrändäys on arkipäivää myös stripparille. “Kuulin pointin, että henkilöbrändi on etuliitteesi eli millä erotut. Keksin rockstripparin, sillä olen rockin suuri fani”, Irina kertoo. Hän brändää työtään käyttämällä mm. rock- ja punk rock -aiheisia kuvia.

Millainen on stripparin työpäivä?

Ihan tavalliseen työpäivään kuuluu tietenkin esiintymistä. “Käyn esiintymässä joko ravintolassa, erotiikkabileissä, polttareissa, pikkujouluissa… Ne lasken työpäiviksi”, Irina jakaa. “Toki työhön liittyy myös postitusta ja kotisivujen päivittämistä.” Irinan työ painottuu viikonlopuille, jolloin ihmiset juhlivat. Hän aloittaa valmistelut esiintymistä edeltävällä viikolla. “Soitan tilaajalle, ja käyn hänen kanssaan läpi, mitä esityksessä tapahtuu. Päivää ennen laukut on jo pakattuna. Silloin teen kauneusjutut, kuten ajan karvat ja laitan rusketuksen”, Irina sanoo. “Keikkapäivinä pystyin harvoin tekemään mitään muuta. Haluan vain levätä, jotta jaksan illan keikan.”

Henkinen valmistautuminen on tärkeä osa Irinan työpäivää. Hän käy shownsa läpi ja asennoituu esimerkiksi ihmisten kohtaamiseen. “Jos minulla on vain yksi keikka päivän aikana, tykkään jäädä hengailemaan tilaajien kanssa. Haluan tutustua ihmisiin ja kuulla millainen päivä heillä on ollut”, Irina kertoo päivästään.

Muuntautuminen siviilistä strippariksi

“Ajatteletko, että muuntautumisesta toiseksi ihmiseksi on henkistä hyötyä työssäsi?” Nani kysyy. “Vahva meikki ja laittautuminen kuuluvat ainakin minun stripteaseen”, Irina toteaa. “Olen viime aikoina huomannut, että minusta tulee Irina Tundra muuntautumisen myötä.” Siviili-Irina poikkeaa siis strippari-Irinasta: “Olen normaalisti tosi introvertti ja vältän ihmiskontaktia. Striptease saa minut kohtaamaan ihmisiä ja olemaan läsnä heitä varten.”

Millainen lapsuus Irinalla oli?

“Perheeni ei ollut mitenkään erityisen taiteellinen. Äiti tosin on aina halunnut olla erilainen kuin muut. Isä taas oli konservatiivisempi ja halusi sulautua joukkoon”, Irina muistelee. “Toisaalta, isäni kertoi kasvattaneensa parran, jotta hänet voisi tunnistaa.” Irina löytää kuitenkin itsestään yhteneviä piirteitä vanhempiensa kanssa. “Halusin olla aina erilainen. En esimerkiksi käyttänyt samanlaisia vaatteita kuin muut. Kuuntelin myös aina omanlaistani musiikkia.”

Varsinaista rohkaisua esiintyväksi taiteilijaksi Irina ei kokenut saavansa kotoaan. “Kuuntelin omassa huoneessani musiikkia ja keksin siihen koreografioita. En koskaan pyrkinyt teatteriin, ne olivat vain unelmia.” Esiintyminen on aina ollut osa Irinaa, ja jossain vaiheessa luovuus vain pyrki ulos. “Striptease oli täydellinen media sille.”

Millaisia ennakkoluuloja Irina on kohdannut työtään kohtaan?

“Olen kiitollinen, ettei tieni ole ollut kovin kivinen. Uusia esiintyjiä tarvitaan aina, joten alalle oli helppo päästä”, Irina sanoo. “Toki ennakkoluuloja kohtaa aina. Minulta on esimerkiksi kysytty, onko minulle tapahtunut jotain lapsena, kun olet päätynyt tähän?” Jaksossa Irina muistuttaa siitä, miten alastomuuteen ja erotiikkaan suhtaudutaan yhteiskunnassa: se on tabu. “Usein luullaan, että strippari myy seksipalveluja, mutta itse näen näiden olevan kaksi aivan eri asiaa”, Irina miettii.

Irina ja Nani pohtivat elokuvien ja sarjojen vaikutusta mielikuviin. “Tähän työhön saa tutustua vasta täysi-ikäisenä, mutta elokuvat ja sarjat on nähty ennen tätä”, Irina muistuttaa. “Olisi hyvä, että ihmiset ymmärtäisivät sen, ettei meitä tarvitse pelastaa!”

Suomalaiset markkinat elättävät stripparin

“Tänäkin vuonna on ollut hyvin keikkaa!” Irina toteaa hieman ihmetellen. Molemmat toteavat, että kyseessä on todellinen poikkeusvuosi. Nani kysyy, onko Irinalla palaavia asiakkaita, joille Irina käy esiintymässä vuodesta toiseen. “On, ja ne on tosi hauskoja keikkoja. Siellä vaihdetaan kuulumiset.”

Show suunnitelmasta lavalle

Irina kertoo, että esitysten suunnitteluprosessit etenevät hyvin vaihtelevasti. “Joskus show vain pompsahtaa mieleen, mutta joskus niitä pitää pakottaa”, Irina sanoo. “Useimmiten minulla käy kuitenkin niin, että kuuntelen jotain biisiä ja näen sen musiikkivideona.” Striptease-show on useimmiten kolmen biisin pituinen. Kappaleiden tulee sopia yhteen ja asujen kappaleisiin. “Myös tarina pitää miettiä: miten haluan näyttää sen yleisölle? Aika harvoin showt tulevat kerralla.” Yhden shown rakentamiseen menee yleensä yli yhden työpäivän verran.

Tulevaisuuden toiveita ja rohkaisun sanoja

“Toivon tulevaisuudelta paljon töitä ja matkustelua. Tykkään nähdä maailmaa ja tutustua uusiin kulttuureihin!” Irina vastaa kysyttäessä hänen tulevaisuuden toiveitaan. Mutta miten Irina rohkaisee tulevaa esiintyvää taiteilijaa? “Minä olen tehnyt tätä 12 vuotta, joista 7 tai 8 vuotta olen tehnyt vain tätä. Olen pärjännyt hyvin, olen siitä elävä esimerkki. En ole rikas, mutta kieltäydyn myös hyvin monista keikoista”, Irina avaa arkeaan. “Vaikka teenkin hyvin rajallisesti, elän oikein hyvin. Töitä on.” Ja sitten ne tärkeimmät sanat: “Ei pelättävää. Kun teet sellaista, mistä tykkäät, kyllä se vaan toimii. Ajattelen näin: Jos universumi laittoi tämän toiveen sinuun, sille on tilaa ja tarvetta. Älä vähättele itseäsi ja kuvittele, ettei sinua tarvita. Jos sinulla on halu, se on siellä syystä.”

Tutustu Irinaan

Irina Tundra
Irina Facebookissa
Irina Instagramissa
Irina Twitterissä
Irina YouTubessa

Jakson runko

01:11 Johdanto jaksoon
02:00 Kuka on Irina Tundra ja mitä hän tekee?
08:36 Vain mielikuvitus on rajana
10:22 Trendien mukaan vai omalla tyylillä?
14:08 Stripteasestä showksi ja asiakkaiden kasvaneet odotukset
16:02 Rockstrippari ja henkilöbrändäys
17:55 Millaisia Irinan työpäivät ovat?
23:11 Puvut ja meikkaus osa valmistautumista showhun - työminä vs. vapaa-ajan minä
27:23 On OK olla erilainen
33:19 Millaisia ennakkoluuloja Irina on kohdannut työtään kohtaan?
39:09 Elokuvien vaikutus käsitykseen stripteasestä
40:49 Millaista on elättää itsensä esiintyvänä taiteilijana Suomessa?
44:01 Uuden shown suunnittelu- ja kehittelyprosessi
50:12 Irinan toiveita tulevaisuudelle
50:37 Vinkkejä esiintyvän taiteilijan urasta haaveilevalle
54:17 Mitä kirjaa Irina lukee parhaillaan?
54:38 Mistä Irinan löytää netistä?

Jaksossa mainittiin

Christian Rönnbacka: Irina Tundra K18 (kirja)
Tiia Forsström: Ammattirakastaja (kirja)

Edellinen
Edellinen

#121 Ahdistaako some? Kuuntele tämä

Seuraava
Seuraava

#119 7 kysymystä somesta, rahasta ja työstä