#128 Päihitä algoritmit tuotteistamalla somesisältösi

algoritmi instagram somevinkki podcast

Tässä jaksossa mietitään sosiaalisen median sisältöjen tuotteistamista. Autan sinua hahmottamaan omaa sisältöäsi yhä paremmin ja rohkaisen tarttumaan tuotteistukseen myös somessa. Kuten aina, pyrin olemaan kiinni konkretiassa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että sinä tulkitset ja sovellat sanojani omista lähtökohdistasi käsin. Uskalla siis tarttua, muovata, kehittää ja kierrättää minun ideoitani siten, että ne palvelevat itseäsi.

Mitä tuotteistaminen on?

Mikä yhdistää kaikkea julkaisemaasi sisältöä sosiaalisessa mediassa? Onko se kuvat? Tai aihepiiri? Oletko kenties yhden asian ihminen?

Onko sinulle käynyt niin, että jollain aikavälillä tuottamasi sisältö on aiheuttanut hypen? Olet saattanut saada kasapäin uusia seuraajia ja sivutykkäyksiä. Olet ehkä kokenut uusien seuraajien löytäneen sinut kuin tyhjästä. Tai ehkä olet tuottanut sisältöä järjestelmällisesti ja päässyt vihdoin niittämään satoa.

Oli asia niin tai näin, jos pystyt pointtaamaan sisällöstäsi sen kirkkaimman kärjen, olet askeleen edellä heitä, jotka pyörivät ympyrää tai polkevat paikallaan.

Tuotteistamisella tarkoitetaan perinteisesti sitä, että jokin markkinoille tuotava tuote tai palvelu hiotaan timantiksi, saadaan kiiltämään, jotta jokainen potentiaalinen asiakas huomaisi sen. Tuotteistaminen on siis sitä, että tunnistetaan asiakas ja hänen tarpeensa ja muovataan tuote tai palvelu helposti ostettavaksi. Kun onnistumme vastaamaan asiakkaan tarpeisiin, myyntikin paranee.

Uskallan väittää, että olemme unohtaneet tuotteistuksen voiman sosiaalisessa mediassa tai emme osaa tarkastella omaa sisältöämme sen kautta. Havahduin itse asiaan viime vuonna, kun somesparrauksissani mietittiin yhtenäistä sisältöä. En ollut aiemmin tarkastellut sisällöntuotantoa tuotteistamisen vinkkelistä, vaikka toki käytännössä niin minä kuin sinäkin olemme tuotteistaneet sisältöjämme jo pitkään.

IG-kurssillani puhun sisällön luomisesta teemoittain, mikä on eräänlainen tuotteistuksen esiaste. Instagram ja muut somekanavat monipuolistuvat kuitenkin jatkuvasti eikä pelkkä kuvien tai feedjulkaisujen teemoittaminen enää välttämättä riitä. Sanon välttämättä, sillä joillekin se todellakin riittää.

Kun puhun somesisältöjen tuotteistamisesta tarkoitan niiden rakentamista sellaisiksi, että seuraaja ostaa ne mielellään eli koukuttuu luomaasi sisältöön. Hän tykkää, kommentoi tai jakaa sisältösi tai lähettää sinulle yksityisviestin tai alkaa seuraamaan sinua. Tämän jälkeen hän kulkee matkassasi ja myös tekee ostopäätöksen helpommin. Tämäkään tuotteistaminen ei noudata tarkkoja sääntöjä tai kaavoja, joten anna luovuutesi kukkia.

Miksi sisältö kannattaa tuotteistaa?

Syyt sille, miksi sisällöntuotanto kannattaa tuotteistaa ovat varsin yksinkertaiset: autat siten itseäsi ja seuraajiasi. Itseäsi autat siten, että poistat painetta keksiä aina uutta ja ihmeellistä sisältöä. Voit huoletta pysyä ruodussa ja luottaa siihen, että sisällöstäsi tulee kuin itsestään yhdenmukaista. Lisäksi tarjoat itsellesi mielenrauhaa, sillä voit lopettaa niiden iänikuisten algoritmien murehtimisen. Kun sisältösi alleviivaa yrityksesi olemassaoloa, ja seuraajasi odottavat uusia julkaisuja kuin kuuta nousevaa, voit olla varma, ettei mikään algoritmi voi someläsnäoloasi lannistaa. Totta kai joudut edelleen huolehtimaan siitä, että tunnet erilaisten alustojen pelisäännöt, algoritmit. Mutta sinun ei tarvitse antautua niiden riepottelemaksi.

Ennen kaikkea autat kuitenkin seuraajiasi. Autat heitä ymmärtämään, miksi juuri sinulta ostamalla he tekevät palveluksen itselleen. Ja että sinä todella haluat ratkaista heidän ongelmansa ja tarjota apuasi eli tuotteesi tai palvelusi heidän ulottuvilleen. Sisällön tuotteistaminen on siis kahden kauppa, sinun ja seuraajasi välinen diili.

Nyt, kun mietitään somesisällön tuotteistamista, pidä mielessäsi oma yrityksesi, oma brändisi ja kaikki se, minkä koet olevan oleellista asiakkaan ostopäätöksen syntymisessä. Muistele myös niitä asioita, jotka saattavat hankaloittaa asiakkaan ostopäätöstä. Ovatko asiakkaasi ihmetelleet hinnoitteluasi; onko se ollut heistä jotenkin hankalasti ymmärrettävä? Joudutko vastaamaan kerta toisensa jälkeen samoihin kysymyksiin? Tai onko asiakaspolullasi jokin kumpare, johon itse kompastut uudelleen ja uudelleen, mutta yksinkertaisesti siirrät sen silottelua? Tämän pohdinnan voit siirtää sisällöntuotantoon ja kysyä: onko sisältösi sellaista, joka rakentaa sillan seuraajan ja yrityksesi välille? Katseleeko hän vastarannalta houkuttelevaa bisnestäsi ja lähtee ylittämään siltaa? Vai onko yrityksesi niin huomaamaton, ettei sitä vastarannalta edes näe? Tai ehkä ihminen ei edes ymmärrä, mitä myyt ja kulkee ohi.

Miten sisällöntuotannon voi tuotteistaa?

Mutta eipä jaaritella enempää vaan tartutaan käytäntöön ja konkretiaan. Miten sisällöntuotannon voi siis tuotteistaa?

Ajattele somekanavaasi, vaikkapa sitä Instaa, telkkari- tai radiokanavana. Tai jos se tuntuu liian vanhanaikaiselta, mieti YouTube-kanavaa tai suoratoistopalvelua. Jos lähtisit suunnittelemaan tv-kanavan päivä- tai viikko-ohjelmaa, mitä kaikkea se pitäisi sisällään? Mikä toistuisi joka maanantai? Mitä tarjoaisit tiistai-iltaisin prime time -aikaan klo 20? Vai olisiko somekanavasi paras katseluaika sittenkin aamukahdeksalta perjantaisin, kun seuraajasi istahtavat keittiön pöydän ääreen juomaan aamukahvin ja selaamaan puhelinta? Tai ehkä keskiviikkoaamun sisällön lisäksi seuraajasi kaipaavat sitä sunnuntai-illan viihdettä, kun he valmistautuvat uuteen viikkoon.

Kun rinnastan sisällöntuotannon tuotteistamiseen, en puhu pelkästään säännöllisyydestä. Säännöllinen some-elämä on tärkeää, mutta se on vain yksi näkökulma, yksi koukku, tähän asiaan.

Tähän seuraavaan asiaan viittasinkin jo hetki sitten. Odotusarvoa kasvattamalla päihität algoritmit. Uskon, että se on ainoa asia, joka siihen pystyy. Käsittelen aihetta kattavasti omassa jaksossaan myöhemmin keväällä, mutta nyt mietitään odotusarvon kasvattamista somen vinkkelistä.

Korkea odotusarvo tarkoittaa sitä, että seuraajasi odottaa silmä kovana, puhelin kädessään, milloin sinä julkaiset jotain uutta. Hän on laittanut päälle ilmoitukset, jottei hän menettäisi yhtään mitään. Hän käy profiilissasi varmistamassa, onko uutta sisältöä tullut.

Se helpoin tapa nostaa odotusarvoa sosiaalisessa mediassa on tuottaa hyvin tarkkaan rajattua sisältöä, jolloin hype on taattu ja kohderyhmä lankeaa edessäsi. Toinen helppo tapa on olla se suosituin henkilöbrändi, somevaikuttaja, jota kaikki seuraavat. Varmasti jo huomasitkin haasteet. Vain harvalla meistä on yritys tai intohimo, joka pureutuu vain yhteen pikkuruiseen seikkaan, kuten mehustukseen tai kakkujen koristeluun. Ja vielä harvempi meistä elättää itsensä somella. Useimmat meistä ovat mikro- tai makrovaikuttajia. 

Me hyödymmekin siitä, että tuotteistamme sisältömme ja julkaisemme sitä suunnilleen samoina ajankohtina. Pidämme siis somekanavamme ruodussa tuottamalla erilaisia “telkkariohjelmia” seuraajillemme.

Luovia-podcast on julkaistu alusta asti, siis 3,5 vuoden ajan, aina tiistaisin. Jos uusi jakso ilmestyisi silloin tällöin, aina toisinaan, minun olisi tosi vaikea saada sille näkyvyyttä. Joutuisin käyttämään huomattavasti aikaani ja energiaani siihen, että rakentaisin ohjelmalle vakaan pohjan. Kuka jaksaisi odottaa uutta jaksoa viikosta toiseen, jos se ilmestyisi vaikkapa vain kerran kuussa tai kolmen viikon välein? Tuskin monikaan. Ajattelenkin, että mikä tahansa työhön liittyvä asia kannattaa sitoa aikatauluun silloin, jos sen on tarkoitus olla liiketoimintaa. Jos podcast olisi minulle harrastus tai korkeintaan pikkuruinen sivujuonne, ei julkaisuajankohdalla olisi niin väliä.

Podcastiin liittyy myös Instagram-live, jonka teen torstaisin, aamulla tai iltapäivällä. Nämä livet eivät ole vielä päässeet täyteen vauhtiin, mutta sitä nopeammin ne lunastavat paikkansa mitä säännöllisempinä ne pidän. IGlivet ovatkin hyvä esimerkki siitä, mitä tuotteistus voi tarkoittaa. Joka torstai teen liven aiheesta, joka liittyy usein sparrauksissani käsiteltyihin aiheisiin tai yksityisviesteissä käytyihin keskusteluihin. Kun koen, että jokin aihe toistuu kerta toisensa jälkeen, tiedän, että käsittelemällä sitä, palvelen yleisöäni.

Koska IGtv - tuo Instan oma YouTube - on varsin nerokas ominaisuus, on sisällöntuotanto sinne varsin kannattavaa. Vaikka livessä olisi paikalla vain kourallinen ihmisiä, esimerkiksi parisenkymmentä, on livejä useimmiten katsottu 400-500 kertaa seuraavan viikon aikana - kunhan vain muistan tallentaa liven IGtv:een. Tämä on aika hyvin Luovia-podcastin tilille, joka on varsin vaatimattoman kokoinen alle 1500 seuraajalla.

Kaikki tällaiset asiat voivat nostaa sisältösi odotusarvoa. Kun mietit millaisia “ohjelmia” voisit tarjota seuraajillesi videoiden, kuvien, livejen tai reelsien, TikTokien, dokumenttien, äänisisältöjen ja vaikka minkä muodossa, mieti myös miten ne liittyvät toisiinsa. Kun monipuolistamme tarjontaamme, tavoitamme lisää potentiaalisia seuraajia ja lopulta myös ostajia. On siis kyse jälleen siitä, että opimme ja onnistumme puhumaan omista palveluistamme ja yritystoiminnastamme monin eri tavoin ja sanoin.

Jos sinulla on tapana sohia sinne sun tänne - kuten allekirjoittaneella, koska ideoita nyt vain tulee - anna itsellesi myös lupa kokeilla ja parannella. Sillä ei ole oikeasti mitään väliä, jos julkaisusi ovat sillisalaattia kolmen viikon ajan. Maailma ei siihen kaadu. Uskon, että tuosta sillisalaatista seuraa mitä mainioin sometulevaisuus, jos muistat arvioida tekemääsi myöhemmin. Sisällön tuotteistus alkaakin siitä, että tarkastelet, mikä on vedonnut seuraajiisi ja mikä ei.

Esimerkkejä: Valokuvausyrityksen somesisältöjen tuotteistaminen

Lienee reilua heittää kehiin muutamia esimerkkejä. Jotta saisit mahdollisimman todentuntuisen kuvan siitä, mitä sisällön tuotteistaminen voisi käytännössä tarkoittaa, otan esimerkiksi oman valokuvausbisnekseni. Tiedoksi sinulle, joka kuuntelet nyt Luovia-podcastia ensimmäistä kertaa ja sinulle, joka et tiedä, millaisia valokuvauksia teen, pieni kertaus. Olen erikoistunut koirien muotokuvaukseen. Teen sen aina vallitsevassa valossa ja miljöössä. Vuosi sitten uudelleenbrändäsin valokuvauspalveluni ja samalla rajasin muut kuvaukset pois valikoimastani. Kuvaan edelleen ihmisiä, mutta vain silloin, kun he tulevat kuvattavakseni koiriensa kanssa.

Rehellisyyden nimessä on tunnustettava, että podcastin kasvettua ja yritystoiminnan painopisteen siirryttyä ovat monet valokuvauksia varten tehdyt suunnitelmat jääneet sikseen. Aikaa ja energiaa ei ole ollut ja toisaalta, olen noudattanut omaa neuvoani: olen tunnistanut, minkä aika on nyt ja mikä saa odottaa. Mutta voisin jakaa tässä ajatuksia siitä, mitä kaikkea voisin tehdä kasvattaakseni valokuvausbisnestäni somen kautta. Millainen ohjelmapaletti Nanin koirakuvaukseen liittyvällä telkkarikanavalla olisi?

Kaikista tärkeintä on nostaa ydinasiat esiin. Minä valokuvaan sitä hetkeä varten, kun koiraystävää ei enää ole. Tämä näkyy kuvakerronnassani, jossa erilaisilla esteettisillä valinnoilla työni pohjimmainen syy korostuu. Siispä tämä asia - oman koiran ainutlaatuisuus - on läpileikkaava teema myös kaikessa sisällöntuotannossani, jokaisella ohjelmapaikalla. Kun mietimme vain yhtä somealustaa, esimerkiksi Instagramia, voisi ohjelmatarjontani näyttää tältä.

Perinteiset julkaisut, ne aidot ja alkuperäiset feed-kuvat pitävät edelleen pintansa, vaikkei niiden kautta voikaan saada yhtä suurta näkyvyyttä kuin aiemmin. Mutta kyllä niitä kannattaa tehdä. Minulla yksi vaihtoehto voisi olla valokuvaamieni koirapersoonien esittely. Voisin kertoa tarinoita kuvaamistani koirista ja heidän erityispiirteistään. Tämä pitäisi toki tehdä yhteistyössä omistajien kanssa, jotten keksisi omasta päästäni koko stooria. Koiranomistajana tiedän, miten suuria persoonia koirat ovat. Tällaiset sisällöt vetoavat siis myös tuleviin asiakkaisiini, jotka ovat kaltaisiani monella tapaa. Samalla ne kertovat siitä, että arvostan jokaista asiakastani yksilönä eikä työni ole tulos ja ulos -liukuhihnameininkiä.

Kuten totean Inspiroiva Instagram -kurssillani, sisällöntuotanto teemoittain on tärkeää. Muita kuvateemoja voisivat olla esimerkiksi koiramuotokuvaajan työstä kertominen, behind the scenes -julkaisut ja valokuvaukseen valmistautuminen.

Vuosikausien ajan yksi merkittävimmistä seikoista brändirakennuksessani ovatkin olleet erilaiset tutoriaalit. Olen tehnyt lukemattomia Kysy koirakuvauksesta -FB-livejä, vetänyt kursseja, käynyt luennoimassa koirakuvauksesta, kirjoittanut lehtiin siitä, miten jokainen saa parempia kuvia koiristaan. Tällä viimeksi mainitulla kulmalla voin auttaa tulevia asiakkaitani valmistautumaan kuvaukseen ja toki kasvatan samalla tunnettuuttani ja asiantuntijan asemaani.

Eräs kollegoistani kysyi minulta joskus, enkö pelkää menettäväni asiakkaita, kun opetan ihmisiä ottamaan hyviä kuvia koiristaan? Miten vähän luottaisin itseeni ja ammattitaitooni, jos ajattelisin, että ihminen haluaa vain hyvän kuvan koirastaan ja maksaa siitä minulle? Kyllä minun ja jokaisen valokuvaajan on pystyttävä tiedostamaan oma visio ja nähtävä omilla kuvillaan ainutlaatuista arvoa. Se motivoi kehittymään ja tekemään työ aina paremmin.

Kun koira on tottunut siihen, että siitä otetaan valokuvia, on työni hieman helpompi. Ja vaikka tutoriaaleja tai oppejani seuranneet ihmiset eivät koskaan ostaisi valokuvauspalveluita minulta, voin olla varma siitä, että tällainen materiaali leviää helposti eteenpäin. Se lisää tunnettuuttani ja asiantuntijuuttani. Voisin vaivattomasti aloittaa Instagramissa Q&A-livet, joissa niin harrastelijat kuin ammattilaiset voisivat kysyä minulta koiravalokuvauksesta. Näille ottaisin toki tietyn ajankohdan, kuten keskiviikkoillan. Puolen tunnin livessä ehtisin vastaamaan 5-7 kysymykseen. Livet tallentaisin omaksi sarjakseen IGtv:een.

Minun kannattaisi hyödyntää tutoriaaleja myös reelseissä. Sama toimisi TikTokissa. Voisin tehdä esimerkiksi uuden reelsin kerran viikossa tai kahdessa. Näihin voisin ottaa tiukemminkin rajatun teeman, kuten “Mitä pystykorvaisten koirien kuvaamisessa kannattaa huomioida?”, “Koiran turkinlaadun erityispiirteet kuvissa” tai vaikkapa “Miten saat paimenkoirastasi kaiken irti valokuvissa?”. Lyhyet, puolen minuutin reelsit voivat olla viihdyttäviä, opettavia ja koukuttavia. Ne leviävät helposti julkisen luonteensa vuoksi.

Sisältöä suunnitellessa ja tuotteistettaessa on syytä tutkailla omaa seuraajakuntaansa ja tarkastella sitä myös alati muuttuvana joukkona. Jos sisältöni leviävät yhtäkkiä paimenkoirapiireissä, kannattaa minun seuraavan parin viikon ajan tuottaa sisältöä, joka palvelee uusia seuraajiani. Sitten taas palaan ruotuun ja suunnitelmaani.

Yksi Instagramin uusimmista ominaisuuksista on Oppaan luominen. Se tarkoittaa sitä, että voin nostaa uudeksi julkaisuksi, tehdä oppaan, suosittelemalla jotain paikkaa, tuotetta tai omaa julkaisuani. Voin esimerkiksi tehdä oppaita hyvistä kuvauspaikoista tai koiran herkuista ja leluista koiran palkkaamista varten. Ehkä yleisin opasmuoto kaltaisillani yrittäjillä on kuitenkin se, jossa omia, aiempia, julkaisuja nostetaan uudestaan esiin yhteenvedoksi. Voisin tehdä näin esimerkiksi behind the scenes -julkaisuistani ja korostaa rentoutta ja koiran ehdoilla etenemistä - molemmat ovat korostetusti läsnä kuvauksissani. Jos totta puhutaan, en ole näiden oppaiden suurin fani, mutta oikein käytettynä, oikealle yleisölle suunnattuna, ne varmasti toimivat erinomaisesti.

Yksi eniten aikaa vievistä, mutta taatusti myös eniten huomioarvoa saavista, sisällöistä on pidempien videosisältöjen luominen. IGtv:llä on lähes loputtomat mahdollisuudet. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon resursseja sinulla on käytettävissäsi. Mutta jos minun pitäisi valita nyt, aloitanko videotuotannon Instagramiin vai YouTubeen, valitsisin Instan. Ihan vain siksi, että siellä saisin esitellä työtäni monipuolisemmin kuvin, sanoin ja videoin.

Riippumatta siitä, olisiko minulla resursseja tuottaa uusi, pidempi, video kerran viikossa vai kerran kuussa, koen tärkeäksi, että sisältö videoon nousisi ennen kaikkea brändistäni, potentiaalista asiakastani palvellen. Yksinkertaisin videosisältö olisi kuvausten esittely. Tämä vaatisi totta kai sitä, että minulla olisi kuvauksissa videokuvaaja mukana. Jokainen video voisi tarjota täydellisen kurkistuksen kuvauksen suunnitteluun, kuvaukseen ja kuvien viimeistelyyn tietysti siten, että katselija näkisi myös lopputuloksen. Resursseja tällaisen sisällön luominen veisi valtavasti, mutta olisi varmasti tehokas asiakashankinnan tapa.

Ihan yhtä hyvin voisin tuottaa videosarjaa siitä, miten koirasta saa kaiken irti kuvauksissa. Miten sille opetetaan monipuolinen paikallapysyminen, miten opetat sen pitämään suussa vaadittavia asioita ja ennen kaikkea kuinka kuvauksesta saa koiralle hauskan kokemuksen. Tämäkin tuotanto veisi minulta resursseja, mutta olisi hieman pienimuotoisempaa kuin pitkän prosessin dokumentointi.

Tällaisia ideoita löydät omasta työstäsi lukemattomia. Mielestäni tärkeää kaikessa sisällön tuotteistamisessa on sarjallisuus. Tee sarjoja, korosta teemallisuutta, päästä seuraaja mukaan yritysmatkallesi. Markkinoinnin kannalta elintärkeää toistoa on syytä tarkastella useista eri näkökulmista, ei vain yhden sanoman toistamisena tai sen avaamisena. Oivaa inspiraatiota voi etsiä tubettajien videoista. Mieti, mikä niissä koukuttaa seuraajat ja miten voisit soveltaa samoja juttuja omaan sisältöösi? Millainen sisältö olisi tarpeeksi eteenpäin menevää ja henkilökohtaista, jotta seuraajasi jaksaisivat odottaa sitä viikosta toiseen?

Palvele ja päihitä algoritmit

Palataan hetkeksi odotusarvon kasvattamiseen, siis siihen ainoaan asiaan, joka päihittää algoritmit. Kaikki edellämainitut esimerkit ovat sisältöjä, jotka voivat koukuttaa juuri sen ihanneasiakkaamme, joka ostaa meiltä seurattuaan sisältöjämme. Kun mietit somesisältöjesi tuotteistamista, mieti kuitenkin myös sitä, millainen sisältö aktivoi seuraajaasi. Kun seuraajasi osaa odottaa sinulta jotain, hän on myös aktiivisempi. Miksi aktiivisuus on hyvästä? Koska oikean ihmisen aktiivisuudelle algoritmi ei voi mitään. Sen sijaan, että seuraajamme pysähtyy viideksi sekunniksi julkaisemamme kuvan äärelle ajatellen “onpa kiva kuva” tai “näppärä video”, haluamme sisältömme muuttavan hänen elämäänsä. Tämä saattaa kuulostaa suureelliselta, mutta mikä voisi olla sen parempi palvelus ihmiseltä toiselle: viesti siitä, että me välitämme ja haluamme palvella omalla paikallamme.

Kun näemme oman työmme palvelutyönä, ymmärrämme myös helpommin työmme todellisen arvon. Kun huomaamme olevamme oikealla paikalla, läsnä oikeassa hetkessä, ei myyminenkään tunnu enää niin vieraalta. Emme enää ajattelekaan sitä, onko hintamme liian kallis tai sitä, puhuimmeko nyt liian paljon tästä tai tuosta tuotteestamme. Kun huomaamme asiakkaan todella tarvitsevan palveluamme, näemme myynnin palvelemisena. Sen sijaan, että varovaisesti ja vähän häpeillen puhuisimme yritystoiminnastamme, puhummekin siitä ylpeästi ja arvokkaasti. Tällöin ymmärrämme, että on velvollisuutemme saattaa palvelumme ja tuotteemme asiakkaan ostettavaksi. Sitä helpommin sen teemme, kun tuotteistamme myyvämme asiat mahdollisimman hyvin - sama koskee myös somesisältöjä.

Oikeastaan kaikki, mitä sosiaalisesta mediasta ajattelen, tiivistyy tähän lauseeseen: Näe ihminen. Liian usein me typistämme omat sisältömme tiedotukseksi, siis yksipuoliseksi huuteluksi. Liian usein me ihmettelemme, miksi sisältömme elää vain hetken eikä herätä kiinnostusta muissa. Mutta kukapa haluaisi vuoropuheluun tiedotteen tai mainoksen kanssa. Näe ihminen. Siirry tiedottamisesta vuorovaikutukseen. Se on työläämpää, mutta tarjoaa sinulle syvempiä asiakaskontakteja ja uskallan väittää, että myös mielekkäämpää some-elämää. Tiedottaminen ja mainostaminen ovat norsunluutornissa huhuilua. Vaikka kuinka kokisit palvelevasi seuraajiasi, et voi sitä oikeasti tehdä ennen kuin elät vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Näet heidät ja tunnistat sen, mitä he kaipaavat. Mitkä ovat ne asiat, jotka muodostavat sillan teidän välillenne? Mitkä ovat ne asiat, jotka rohkaisevat hänet vastarannalta sinun puolellesi jokea?

Niin tuotteiden, palveluiden kuin myös somesisällön tuotteistaminen auttaa asiakasta ja sinua. Se auttaa selkeyttämään palvelutarjontaa ja somessa se auttaa saamaan isomman jalansijan. Se, joka onnistuu tarjoamaan seuraajalleen kokonaisvaltaisen elämyksen - edes pienimuotoisesti - on etulyöntiasemassa silloin, kun asiakas etsii todellista osaajaa, monipuolista asiantuntijaa.

Kiitos, että luit tämän Luovia-podcastin jakson. Mikäli kaipaat yksilöllistä sparrausta tästä aiheesta, käy buukkaamassa somesparraus minun kanssani.

Jakson runko

02:38 Johdanto jaksoon
03:17 Miten tuotteistus liittyy someen?
06:27 Auta itseäsi ja seuraajiasi sisältöjen kautta
09:50 Miten sisällöntuotannon voi tuotteistaa? (Konkreettinen vinkki)
13:16 Luovia-podcast esimerkkitapauksena
16:07 Puhu omista palveluistasi monin eri sanoin ja tavoin
17:52 Mittaa ja seuraa tilastoja
18:44 Esimerkkiohjelma sisällöntuotannosta (konkreettinen vinkki)
22:07 Miksi tehdä erilaisia sisältöjä?
26:59 Videot hyötykäyttöön
29:52 Ota seuraaja mukaan matkallesi
33:26 Näe ihminen ja vuorovaikuta

Jaksossa mainittiin

Luovia-verkkokauppa

Edellinen
Edellinen

#129 Näyttelijä Jasmin Hamid sijoittaa hyvän päivän varalle

Seuraava
Seuraava

#127 Hio asiakaskokemusta: Valokuvaaja Susanna Nordvall tarjoaa elämyksiä