#158 Viestijä Aino Pajukangas on elävä LinkedIn-käyttöopas

aino pajukangas linkedin

Aino Pajukangas on viestintätoimisto Aivelan toimitusjohtaja, joka paljastaa kuuntelijoille LinkedInin salat.

Ainon polku

“Yrittäjyystarinani alkoi jo opiskeluaikana Tampereella. Opiskelin 1996-2000 sivuaineena journalistiikkaa ja olin ihan varma, että minusta tulee freelance-toimittaja. Haaveilinkin siitä, sillä tykkäsin freelance-töistä opintojen ohella. Kesken opintojen pääsin kuitenkin töihin Helsingin Sanomiin.

Vähitellen siirryin yritysviestintään ja olin isoissa konserneissa viestintävastuussa. Korporaatioelämää hoitelin 10 vuoden ajan, jonka jälkeen kyllästyin hitaasti liikkuviin yhtiöihin. Sen jälkeen olin parissa viestintätoimistossa ennen kuin perustin oman yritykseni.”

“Aika kauan kesti ennen kuin rupesin päätoimiseksi yrittäjäksi. Ennen 2000-luvun vaihdetta alkoi haaveilut ja vasta 2018 rupesin päätoimiseksi yrittäjäksi. Pitkä tie.”

“Viestinnän ihminen olen, ja se on ollut punainen lanka. Kukkakauppias en ole ollut, mutta joogaopettaja olen! Sellainen sivuhairahdus mulla on ollut. Alussa ajattelin, että ohjaisin joogaa ja tekisin viestintää vain sen verran kuin on pakko. Aika nopeasti se kuitenkin kääntyi toisin päin.”

“Vedettiin kaverini kanssa joogaretriittejä, mutta kun tuli kirjan kirjoittamisen aika, se jäi. Ihmisellä on vain rajallinen määrä aikaa.”

“Suurin ammatillinen saavutukseni on se, että olen pärjännyt hyvin yrittäjänä. Aivelan liikevaihto on ollut ollut parina viime vuotena yli 200 000 euroa. Se on aika paljon.”

LinkedIn peruskäyttäjä

“Keskimäärin suomalainen Linkkarin käyttäjä on passiivinen. Globaalistikin LinkedInin käyttäjistä vain muutama prosentti tuottaa sisältöä alustalle, muut vain tarkkailevat. Anglosaksisista kulttuureista tulevat ihmiset ovat aktiivisempia, mutta merkittävä osa pohjoismaalaisista käyttäjistä vain seurailee muiden sisältöjä ja käy palvelussa vain toisinaan.”

“Olen ollut itsekin joskus peruskäyttäjä. Hain silloin uutta duunia ja täydensin tietojani Linkkariin. En ollut siellä kovin aktiivinen vielä silloin, kun olin palkansaaja. Peukuttelin työkavereiden juttuja ja postailin työhön liittyen, mutta vasta yrittäjänä olen ottanut sen aktiivisemmin käyttöön.”

Vaikutusvaltaa LinkedInissä

“Pandemian aikana Linkkari muuttui merkittävästi. LinkedInistä tuli ikäänkuin coworking-tilan virtuaalinen kahvihuone. Aiempaa useampi alkoi hyväksyä kutsuja myös vierailta ihmisiltä. Kokemukseni mukaan 98 % kutsuista hyväksytään. Pandemian aikana verkostoni on kasvanut tuhansilla ihmisillä ja vain kolme on kieltäytynyt verkostoitumasta.”

“Olen aktivoitunut viime aikoina myös Instagramissa, jossa on paljon luovan alan yrittäjiä. Jostain syystä luovan työn ammattilaisia on vähemmän LinkedInissä, mutta rohkaisen ottamaan alustan haltuun. Nimittäin kaikissa muissa somekanavissa verkosto ja vaikutusvalta kasvaa muiden ihmisten alkaessa seuraamaan sinua, mutta LinkedIn on ainoa paikka, jossa käyttäjällä itsellään on valta vaikuttaa oman verkostonsa kokoon.”

LinkedIn sisällöntuotanto

“LinkedIn arvioi julkaisun arvoa kuuden tunnin ajan. Jos julkaisu saa kommentteja ja tykkäyksiä kuuden tunnin aikana, LinkedIn ryhtyy levittämään sisältöäsi. Minulla on tullut vielä kuukauden jälkeen kommentteja, ja toimivin postaukseni on tavoittanut yli 50 000 käyttäjää.”

“LinkedIn arvostaa kommentteja, joten sellainen postaus on hyvä, jota kommentoidaan paljon. Myös tykkäykset, tallennukset ja jaot ovat tärkeitä. Eli LinkedInissä toimii samat jutut kuin muissakin somekanavissa: julkaisun pitää saada pöhinää.”

“Algoritmi arvostaa keskustelua.”

“Linkkari on työelämäsome. Siellä ei toimi kuvat aamiaisista.”

“Linkkarissa ollaan ostohousut jalassa. Ihmiset hakeutuvat sinne saadakseen uusia näkemyksiä muilta ammattilaisilta.”

“Suorat myyntipostaukset eivät toimi missään somessa, eivät myöskään LinkedInissä. Ihmiset haluavat uutta tietoa, inspiroitua, viihtyä. Harvoin suorat myyntipostaukset tarjoavat tätä. Linkkariinkin kannattaa postata vilpittömällä asenteella ja olla avuksi verkostolleen.”

“Ihminen ostaa ihmiseltä. Yksi kymmenestä julkaisusta kannattaa olla henkilökohtaisempi julkaisu. Kannustan kertomaan omista arvoista. Mitä pidät tärkeänä elämässä? Luovan alan yrittäjällä omat arvot näkyvät todennäköisesti myös omassa palvelutarjonnassa.”

LinkedIn myyntikanavana

“Julkaisen Linkkarissa kolme kertaa viikossa. Näin tulen potentiaalisen asiakkaan silmiin usein ja pysyn mielissä.”

“LinkedInissä social selling tapahtuu yksityisviestien puolella.”

“Olennaista on kommentoida muiden postauksia. Minulla on seurannassa ihanneasiakkaani. Kun he julkaisevat jotain, käyn heti kommentoimassa. Tällaisten tilanteiden myötä olen saanut tapaamisia ja kauppaa.”

“Paras postaukseni on ollut julkaisu, jossa tarjoan mentorointia muille. Sen julkaisun avulla sain 10 000 euroa myyntiä.”

LinkedIn ei ole laiskoille

“Tulokset eivät synny itsekseen. Minulla on kalenterissa julkaisuajankohdat, ja kommentoin aina viiteen julkaisuun ennen kuin postaan itse. Huolehdin myös inboxistani. Haluan tutustua aina uusiin ihmisiin verkostossani. Minulla menee tähän päivässä noin tunnin verran.”

“Anna LinkedInille mahdollisuus. Kirjaudu alustalle ja julkaise vaikkapa sama postaus, jonka jo laitoit toiselle alustalle.”

“Astetta kunnianhimoisempaa on luoda pieni sisältökalenteri myös LinkedIniin. Postaile sinne vaikka kahdesti kuussa. Jos olet luovan alan yrittäjä, joka haluaa Linkkarista myyntiä, laajenna verkostoasi. Julkaisusi on sitä suositumpi mitä enemmän kontakteja sinulla on.”

“Verkkokurssillaiset saavat LinkedIn-templateni. Olen testannut, mikä viesti toimii missäkin tilanteessa parhaiten. Verkostoitumisviestit herättävät luottamusta.”

Tutustu Ainoon

Viestintätoimisto Aivelan sivuille voit klikata itsesi täältä

Verkostoidu Ainon kanssa LinkedInissä

Seuraa Ainoa Instagramissa

Seuraava
Seuraava

#157 Valokuvaaja Outi Törmälä ja liian kauniit raskausmahat