#157 Valokuvaaja Outi Törmälä ja liian kauniit raskausmahat

outi törmälä luovia podcast

Outi Törmälä on arvostettu muotokuvaaja, joka puhuu mm. monipuolisemman raskauskuvaston puolesta.

Jaksossa 157 mietimme yksipuolista odotuskuvastoa eli representaation puutetta. Nanin vieraana on Outi Törmälä, arvostettu muotokuvaaja, joka pyörittää Quiet-studiota Helsingin Kaapelitehtaalla puolisonsa Juha Törmälän kanssa. Kaupallisten töiden ohella Outi kuvaa yhteiskunnallisia sarjoja, jotka ottavat kantaa esimerkiksi ulkonäkökeskeisyyteen.

Outin polku

“Ihmettelen sitä, että olen valokuvaaja. Olen kotoisin työväenluokkaisesta perheestä. Äitini oli lastenhoitaja ja isäni sähkömies.”

“Opiskelin Tampereen yliopistossa journalismia ja Taideteollisessa korkeakoulussa (TAIK, nyk. Aalto yliopisto) valokuvausta. Maisterin tutkinnon tein kuvajournalismista Tampereen yliopiston ja TAIK:in yhteisessä maisteriohjelmassa.”

“Kun tiedän oman perheeni, tuntuu tosi kummalliselta, että olen päätynyt tähän pisteeseen. Omassa valokuvaajan tarinassani on merkittävää se, että näen tämän elämän nyt hyvin erilaisena kuin mistä olen lähtöisin.”

“Mitään yksittäistä ammatillista saavutusta minulla ei ole. Se kuvaa yrittäjyyttä hyvin. Tulee onnistumisia ja pettymyksiä, ja sitten mennään eteenpäin.”

Valokuvaajan työ Suomessa

“En tunne nykyistä valokuvauskoulutusta tarpeeksi, jotta voisin kommentoida asiaa kattavasti. Mutta olin pahoillani, kun Aalto Yliopiston kandiohjelma poistettiin. Se oli moka.”

“Minua mietityttää se määrä, kuinka paljon valokuvaajia koulutetaan. Näkemykseni on se, että Suomessa on liikaa valokuvaajia. Eikö siihen oteta missään kantaa? Sitä pitäisi rajoittaa. Koulutus vastaa kyllä kysyntään, mutta pitäisi ottaa vastuu myös työllistymisestä.”

Yksitoikkoisia kuvia odottavista äideistä

“Rakastan todellisuutta monimutkaisempana, rumana ja kauniina yhtä aikaa. Tuntuu falskilta, jos kaikki viedään kauneuden puolelle. Voisi kuvitella, että odottajista löytyisi enemmän näytettävää, sillä visuaalisuuksia on monia.”

“En näe koskaan naisia sen näköisinä kuin he ovat heistä otetuissa odotusajan kuvissa. Pelkästään kuvissa käytettävä vaatetus kertoo siitä, että kyseessä on jonkinlainen fantasiakuva. Lapsen saaminen voi olla yksi ihanimmista asioista, joten saahan siitä tehdä romanttisen fantasiakuvan. Mutta ainoana vaihtoehtona se tuntuu sulkevan pois todella paljon erilaisuutta.”

“Lehdissä, lifestyle-kuvissa, mainoksissa, somessa - juuri missään ei näy kuvia odottajista, jotka ovat lihavia tai sairaita. Odotusajan kuvasto on ääriesimerkki moninaisuuden puutteesta.”

“Miksi ihmisten erilaiset pukeutumistyylit eivät näy kuvissa? Miksi pastellisävyinen tyyli laahuksineen on ainoa, mitä näkyy raskauskuvissa? Miksi kuviin ei löydy omannäköistä vaatetusta?”

Portfoliokuvasto on poissulkevaa

“Miksi kuvaajat eivät näe muuta kuin kapean ihmistyypin kauniina ja kiinnostavana? Olisi hyvä tarkastella myös omaa kauneuskäsitystään. Se on todella tärkeä asia.”

“Jos näyttää vain pitkähiuksisia, valkoisia, laihoja naisia, joilla on täydellisen pyöreä vatsa, ei tästä kuvastosta poikkeava odottaja koe olevansa kotonaan tällaisen kuvaajan luona. Hän lähtee pois.”

“Tuttu näyttelijä on sanonut joskus minulle, että muista ihmisistä hyväksyy monenlaisia kuvia, mutta itse haluaa aina näyttää Barbielta. Ajattelen, että kaikista odottajista on mahdollista ottaa hienoja ja kiinnostavia kuvia. Jos ei ole muotin mukainen ihminen, voi tilanne jopa pahentua, jos kuvaaja yrittää mahduttaa odottajaa tiettyyn muottiin.”

“Tiedän, että kuvaajat haluavat tietynlaisen kädenjäljen. On haastavaa rikkoa sitä haluamaansa romanttista kuvastoaan, mutta kannattaa miettiä sitä, ettei oma kuvasto ole poissulkevaa. Aluksi voi vaikka lisätä jonkun toisen yhtenäisen palikan mukaan.”

“On vaikea ajatella kuvia ilman merkityksiä. Kuvat ovat kieli, jota puhutaan. Tuntuu kummalliselta, jos kieltä puhuvat eivät mieti sitä, mitä se kantaa mukanaan.”

Odottajat-kuvasarja esittelee monenlaisia raskausmahoja

“Kuvasarjani Odottajat julkaistiin Imagessa vuonna 2022. Se ei ole radikaalin ihmeellinen, mutta pääsen sillä osallistumaan tähän keskusteluun. Sarjassa on mm. kalju odottaja, lihava odottaja ja yli 40-vuotias odottaja.”

“Kaikki mahat eivät ole kuvausmahoja, mutta nekin ovat silti raskausmahoja.”

“Kuvat eivät ole romanttista ihannekuvastoa. Kuvissani näkyy tavallisia mustia alusasuja, raskausarpia, meikittömiä ihmisiä. Hiukset eivät ole niin laitettuja. Odottajien kuvissa ei juurikaan näy hauskuutta tai vitsailua. Haluan, että kuvissani ihmisen persoona nousee esiin. Esimerkiksi kuvattavani Janikan kuvissa näkyy hänen vitsipotentiaalinsa. Hän on tosi hauska.”

“Odottajien kuvista on myös pyyhitty pois seksuaalisuus, vaikka mukana on alastomuutta. Kuvissani näkyy myös naisen aktiivinen seksuaalisuus.”

“Kun katsoo ympärilleen - ei someen tai mediaan - näkee ympärillään samaistuttavia ihmisiä. En hahmota sitä, miksi tätä ei nähdä kiinnostavana ja visuaalisena asiana.”

Miten edetä yhteiskunnallisen kuvasarjan kanssa?

“Otin ensin yhteyttä Hesariin ja Vauva-lehteen, mutta he eivät olleet kiinnostuneita. Sen jälkeen otin yhteyttä Imageen. Olin tehnyt yhden kuvan valmiiksi, ja Imagen kiinnostuttua, tein enemmän kuvia. Tässä helpotti se, että olin pitkään tehnyt töitä Imagen kanssa.”

“Valokuvaaja voi ottaa suoraan yhteyttä päätoimittajaan, kuvatoimittajaan tai ad:in. Jos on tuntemattomampi kuvaaja, voi helpottaa se, että on jo näyttää jotain kuvaa. Hankaluus on se, että lehtiprojektit menevät usein toimittaja edellä. On harvinaista, että sisältö luodaan valokuvaajan ehdotuksesta. Silloin on eduksi se, että tietää, mitä ajassa liikkuu. Joskus valokuvaajilla on tosi mielenkiintoisia ideoita, mutta ne ovat liian laajoja tai epäajankohtaisia. Mutta tärkeintä on ottaa yhteyttä.”

“Juttelin tammikuussa yhden päätoimittajan kanssa. Hän ihmetteli sitä, että valokuvaajat eivät ota enemmän yhteyttä.”

“Olen nyt alkanut saamaan apurahoja, mutta edelleen minulle on mysteeri se, miksi joistain paikoista ei apurahaa myönnetä. Oma tekemiseni ei ole perinteistä kuvajournalismia eikä taidetta. Tunnen olevani välissä ja se tuntuu hankalalta.”

Tutustu Outiin

Outin kehuma Riitta Jalosen Omat kuvat -kirja kustantamon sivuilla

Outin työt löydät Quietin sivuilta

Instagramissa pääsee osalliseksi mm. Outin kuva-analyyseista

Edellinen
Edellinen

#158 Viestijä Aino Pajukangas on elävä LinkedIn-käyttöopas

Seuraava
Seuraava

Näin he tekivät sen: #156 Toimittaja Aino Huilaja teki unelmiensa U-käännöksen